25 Şubat 2013 Pazartesi

Kur'an-ı Kerim'in inis/nüzul sırasına göre 31.-40. surelerini Siyer ile mütalaa ediniz.
Her bir sure için kazanımlarınızı, Siyer’den mülhem hayatınıza kattığınızı ifade eder şekilde yazınız.

Hedef Tarih: 21 Mart 2013

23 yorum:

Unknown dedi ki...

RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA
NURCAN DAŞDEMİR 11070074
****************************
ZELZELE SURESİ
Kainatın tanzim edilişine insan bir bakmalı...
Bu tanzimi kuran yaratıcının elbette istediği gibi tasarrufta bulunmaya da gücü yeter.
Ve rahman ona inananları elbette rahmetinden
mahrum etmeyecektir.RABBİMİN KULUYUM ve o beni yaratıldığım ilk anımda en güzel halimle emanet edildim.Gönderildiğim dünya hayatında da en doğruyu bulmam istenildi.Yaptığım her amelin bir karşılığı mutlaka olacak.Çünkü her şey İLAHİ BİR KAYIT ALTINDA.
*******************************************
İNSAN SURESİ:
İNSAN UNUTANDIR.O, kendisini yaratanın ondan neyi istediğini öğrense de uygulama da hep bir şeyleri eksik bırakır.Oysaki benim var ediliş sebebim mutlak yaratıcıyı bilmektir,ve amacıma ulaştıracak doğru yolu da bana yine o öğretir.Öğrendimi ihlasla fiiliyata dökmem Rahmanın rahmetini kazanmam için ilk ve en önemli adımımdır.
**********************************************
KIYAMET SURESİ
ZİLAL ve İNSAN surelerinde de zikredilen
kıyametin varlığını bu surede de görmekteyim.Şunu kavramaktayım ki Allah(CC) ilk inen surelerde ,kıyamet gününe imanı gönüllere tahsis etmek istemiştir.RABBİM O'NA HAKKIYLA İNANARAK CEMALİNİ GÖRENLERDEN EYLESİN İNŞALLAH.
Çabam hep şu yönde olmalı:İnandığımla amel edebilmeyi başarabilmeliyim,zira rahmet; hakkın hakikatini idrak edip anlatmak ve yaşamakla kazanılıyor.
******************************************
HÜMEZE SURESİ
Mümin ne kadar güzel yaratıldığına bir dönüp bakmalıdır.Kamil fiillere yalnız o erdirilmiştir.Her geçen gün insanlar tarafın dan bu gerçeğin gitgide unutulduğunu üzülerek gözlemliyorum.
Din kardeşimizin hakkını gözetmekten aciz yaşıyoruz.ALLAH'IN, kulları için hazırladığı güzellikleri idrak hiç de zor değil.Müjdelediği
ahiret hayatının, mümin kulları için ne denli lütuflarla dolu olduğunu DÜŞÜNMELİ ve DÜŞÜNDÜRMELİYİM.
********************************************
MÜRSELAT SURESİ
CENABI HAK kullarını bu surede de önceki surelerde olduğu gibi kıyametin varlığına inanmaya davet ediyor hem de yoğun bir şekilde.
Bu hakikati yalanlamak boşa kürek çekmek gibi
bir şeydir bence.Hakikati yalanlamak hiç bir şey kazandırmayacaktır.
***********************************************
KAF SURESİ
Ahiret gününe dair hazıladıklarımı tefekkür etmeme beni yönlendiren bu sure yaratılışımın hikmetlerini de yüreğime fısıldıyor,öyle ki bana en yakın derecede yaklaşan mevlam ,kulunu kazançlı çıkanlardan olmam hususunda yanlış olanın nelerden ibaret olduğunu ifade ederek ezeli düşmanımıza karşı her zaman koruyor.Ben kuluna düşen de doğru olana talib olmaktır.
******************************************
BELED SURESİ
En şerefli mahluk olarak yaratıldım.Yaratılan ben, başıboş da bırakılmadım.Kulluğum elbetteki ölçülecek.Rabbim kulluğumu mizana tutarken yaratılış anımda olduğu gibi
aynı muhabbette ve aynı merhamette olucak.Yüklendiğim yükümü taşıyabilmem için beni kimi zaman soluklandıracak;ama asla yormayacak.
********************************************
TARIK SURESİ
Arayışın adresi hira'ya birkez daha götürüldüğüm bu sure yaratılış anımı yeniden bana hatırlatıyor.Muhatabı olarak şereflendirildiğim vahiy nimeti haktır.İçinde binlerce mana barındıran......
***********************************************
YASİN SURESİ
EFENDİMİZİN (sav) kuranın kalbi olarak buyurduğu bu güzel sureyi okuduğum her demde kainatı yeniden keşfediyorum.Yartılışıma nizam veren rahman beni kainatta kendisine halife seçerek bu şerefli vazifede beni bir de irade nimetiyle tanıştırıyor.Bana verdiği nimetler üzerinde dilediğim şekilde seçim yapabilmemi;ama bunları yaperken rabbimin iradesini gözardı etmemem gerektiğini tefekküre davet olunuyorum.
***********************************************
FURKAN SURESİ
Tüm farkındalıkları halk eden rahmandır.Sure-i celilede rahmanın katındaki değerimin yalnız ondan istememle, ona niyazda bulunuşumla hissedebileceğimi öğreniyorum.Doğruyu yanlıştan ayırmam da yine onun lütfuyladır.

Betül Elibol 12070151 dedi ki...

KIYAME SURESİ:Surenin isminden de anlaşıcağı üzere kınusu kıyamettir.O günün dehşeti gözler önüne serilerek kendimize çeki düzen vermeliyiz.Burada inanlar ile inanmayanların ahiretteki hallerinden bahsedilmiştir.Dünyada gelmiş geçmiş ve şuanda geçmekte olan tüm insanların parmak izleri farklıdır.Bu surede de buna değinilerek Allahın gücü ortaya konmuştur.Bizi yokdan var eden elbet bizi diriltip hesap soracaktır.
HÜMEZE SURESİ:Dedikodu eden,alay eden kişinin vay haline !Biz insanlar dünyaya geldik ama ne çiin gönderildik ? bizim amacımız ne? Bu soruların cevabını unutup gayemizden şaşıp sanki hesap günü yokmuş gibi dünyaya düştük.Dünya için nefsimize hapsolup nefse giden her yolu meşru gördük.Burada yukarıdaki gibi davranan insanların ahiretteki halleri anlatılmıştır.Onlardan olmaktan Allah korusun.
MÜRSELAT SURESİ:Bu surede kıyamet gününden bahsedilmiş ve önceki kavimleri örnek göstererek o günün varlığını daha da somutlaştırmıştır.İnanlar ve düzgün kul olanlar ile inanmayanlar karşılaştırılmıştır.İnanmayanların o gün söyleyecek hiç bir sözü ,gidecek hiç bir yerleri olmayacaktır.
KAF SURESİ:Sürekli olarak inanmayanların halinden bahsedilmiş,kıyamet gününün korkutuculuğu gözler önüne serilmiştir.Hesap gününden bahsedilmiştir.O günde dünyada yaptığımız her şeyden sorumluyuz ve sorgu-sual bizi bekliyor.
BELED SURESİ:2. ayette ''Sen bu beledde oturacaksın''bu ayetle Mekkenin ileride İslam şehri olacağının müjdesi verilmektedir.İnsan hür bir varlıktır.Allah bu beyinleri bize boşa vermedi.Önemli olan bu beyni ve elimizdeki tüm imkanları ne için kullandığımızdır.İnsan nefsinin peşine düşerse sonu düşünülemez bile.
TARIK SURESİ:Geceleyin çıkan herşeye tarık denmektedir.Nasıl ki yıldızlar geceyi aydınlatır Efendimiz de cahiliye dönemini aydınlatmıştır.Burada yine dirilme gününden bahsedilmiştir.İnanmayanlar kesinlikle ihmal edmeyecektir.
KAMER SURESİ:Burada Ad kavmi,Semud kavmi,Lut kavmi örnek verilmiş ve Allahı inkar sonucunda başlarına ne geldiği bildirilmiştir.İlk başta inkarcılardan bahsedilmiş sonunda ise inanlara müjde verilmiştir.
SAD SURESİ:Her devrin inkarcı,müşrik ve münafıklar,peygamberlerin getirdikleri tevhid inancına,Allaha ve Onun emirlerine bağlanmaya karşı gelmişlerdir.Burada yine önceki kavimlerden örneklere başvurulmuştur.
ARAF SURESİ:İnsan Allahın yüceliğini tanıyıp ona göre hareket etmezse nankörlük etmiş olur.Burada nankörlerin en büyük örneği olan İblis den bahsedilmiştir.
Allah kendi rızalarıyla küfre rıza göstererek sapanlara ceza verir.Kafirler İslamı bırakıp eğlence ve geçici olan dünyaya tamah ettiler.''Onlar dünyaya meylettiler veonun,ateşin üstünde bir tavan gibi olduğunu düşünmediler''(Fahreddin Razi)
CİN SURESİ:Cinler hakkında bilgi verilmiş ve onların da aynı insanlar gibi inanları ve inanmayanları olduğu bildirilmiştir.İnsan yanlızca Allaha yönelmeli ve sadece ondan istemelidir o da ancak dua ve ibadetle olur.

Unknown dedi ki...

Zehra Şimşek 12070341

KIYAME Kıyameti inkâr eden bir şahsın durumunun kötülüğünü göstermek ve insanları birer damla sudan yaratmış olan Hikmet Sahibi Yaratıcı'nın ölüleri tekrar hayata kavuşturmaya kaadir olduğunu bildirmektedir.insanların kıyamet günü ne vaziyette olduğunuda tasvir etmektedir.bizler o günün korkunç azabından korunmak için Allah'ın hoşnut olacağı amellerde bulunmalıyız.
HÜMEZE bu sure insanlarla alay edenlere, servetiyle övünenlere gelecek olan azaptan bahsetmektedir.Rabb'im bizleri böyle olmaktan ve olanlardan korusun.Gaflette olanlarada mağfiret etsin.
MÜRSELAT Ahiret gününün alâmetlerini ve bâzı kudret eserlerini açıklamak ve ilân edilmesi, kâfirlere azap edileceğini ihdar edilmesi ve takva sahibi kişileri de nimetlere kavuşturmakla müjdelenmiştir.Çeşitli ilâhî kudret eserlerini görüp te takdîr edemeyen ve bir nice hakikatleri yalanlayan kimseler kınanmış ve helak edilcekleri haber edilmiştir.
KAF Müşriklerin peygamberliği ve âhiret hayatını inkâr ettiklerini açıklamaktadır.Göklere ve yere ve bunlardaki çeşitli kudret eserlerine dikkatleri çekmektedir.Helake uğramış milletlerin ibret verici olan tarihî hâllerini hatırlatmıştır.Resûl-i Ekrem'in mübarek kalbine teselli verip onun dâima tesbîhe devam buyuracağını ve kabiliyetli olanları, Kur'an-ı Kerim ile irşâd etmekle emrolunmuş bulunduğunu açıklamıştr.
BELED Mekke-i Mükerreme'ye, öteden beri Allah'ın himayesinde olup her türlü saldırılardan emin bulunmasına istinaden kimlerin nîmet ve saadete ereceklerini, kimlerin de mutsuzluğa, azaba tutulacaklarını beyan buyurmaktadır.Rabb'im bizleri ebedi saadete erenlerden eylesin.
TARIK suresi Allahu teala'nın, inkarcıların eza ve cefasına uğramış olan Resûl-i Ekrem ile Ashab-ı Kirâmi'na teselli verici bir mahiyette bulunmaktadır.Kuranı Kerim'de Allah'ın kudretinin delili olan bunlardan (yıldızlar, ay, güneş..) çokca bahsedilmiştir buda yüce Yaradanın kudretinin apaçık delilidir.Beled suresi gibi her iki surede dini yalanlayanlardan bahsedilmiştir.
KAMER Ay'ın yarılması mucizesine işaret olunmuş ve Resûl-i Ekrem'e müşriklerden yüz çevirmesi emredildiği gösterilmiştir.Bütün hâdiselerin ilâhî takdir ile meydana geldiğini ve hepsinin de defterlerde yazılmış bulunduğunu bildiriyor.
SAD Hak yolunda yüce peygamberlerin çekmiş oldukları eziyetleri ve nihayetinde galibiyete, ilâhi zafere kavuşmuş olduklarını beyan ile Son Peygamber'e teselli vermiş, O'nu da Allah'ın zaferine kavuşmakla müjdelemitşir.ayrıca Kuranı Kerim'in ilahi bir öğüt olduğunada dikkat çekmiştir.
ARAF her an kovulmuş olan şeytandan Allah'a sığınmalıyız.Allah'ın bize vermiş olduğu nimetlere şükretmeliyiz bizler buna karşılık nasıl şeytanın yolunu tutalım...Rabbim rahmetini üzerimizden eksik etmesin inşaallah.
CİN Kur'an-ı Kerim'i dinlemiş olan cinlerin dini hakikatlere dair sözlerinden bahsetmektedir. Cenab-ı Hak bildirmedikçe gayba ait şeyleri ve kıyametin kopma vaktinin bilinmediğinden bahsedilmekte ve Allahu teala'nın ve Hz. muhammed'e asi olanların cehennem azabına uğrayacağını bildirmektedr

Kübra Arslan 12070035 dedi ki...

KIYAME SURESİ:Adından da anlaşılacağı gibi bu surede kıyamet gününden bahsedilmektedir.Bu günde insanın kaçıp sığınacağı bir yer arayacağı, dünya hayatının sevilip ahiretin bırakıldığı, kıyamet gününde bazı yüzlerin aydınlık bazılarının ise buruşmuş olacağı söylenir.Ayrıca 29.ayette can çekişen kimsenin kımıldayamayacak bir hale gelişi. dünyadan ayrılış derdiyle ahirete yönelişin birbiriyle çarpışması anlatılır.
HÜMEZE SURESİ:Bu surede birbirini arkasından çekiştirip, alay edenlerin ahiretteki durumundan bahsediliyor.Bu kişilerin hutame adında bir ateşle sütunlara bağlanmış şekilde yanacakları anlatılıyor.
MÜRSELAT SURESİ:Kıyamet gününde Peygamberi ve diğer gerçekleri yalanlayanlardan bahsedilir.O günde takva sahibi olup iyi işler yapanların gölgeliklerde, pınar başlarında, çeşit çeşit meyveler arasında mükafatlandırılacakları söyleniyor.
KAF SURESİ:Yeryüzüne çıkan tomurcuklar gibi insanlarında kabirlerinden bu şekilde çıkacağına değiniliyor.Semud, Ad ve Eyke kavimlerine gelen azaplar hatırlatılıyor.İnsanın sağında ve solunda bulunan meleklerin yapılanları yazdığından, inkarcıların cehenneme takva sahiplerinin ise cennete girip orada ebedi yaşayacaklarından bahsediliyor.Ayrıca 40.ayette gece ibadetlerinin yapılması söyleniyor.
BELED SURESİ:Bu surede insanın yaratılışından, onun davranışlarından ve insana verilen özellikleri iyi kullanmayanların kötü durumundan, iyiye kullananların mutlu olacaklarından bahsediliyor.
TARIK SURESİ:Gökyüzüne ve sabah yıldızına yeminle başlar.İnsanın neden yaratıldığından, Kur'an'ın hak ve batılı ayıran bir söz olduğundan bahsedilir.
KAMER SURESİ:Ayın yarılması mucizesi bu surede anlatılmıştır.Ayrıca Hz.Nuh'un kavmininde inkarcılardan olması nedeniyle nasıl helak olduklarından, Âd, Semud, Lut kavminin durumundan ve amel defterinde herşeyin bir bir yazıldığından bahsedilmiştir.
SAD SURESİ:Surede Hz.Davut ve geçirdiği imtihandan, Hz.Süleyman'ın şiddetli bir hastaliğa yakalanarak imtihan olduğundan, rahatsızlanan Hz.Eyyub'un bir su ile yıkanıp iç ve dış hastalıklarından kurtulduğundan bahsedilir.Ayrıca Hz.İbrahim, Hz.İshak, Hz.Yakub, Hz.İsmail, Hz.Elyesa ve Hz.Zülkifl peygamberlerinde adı geçmektedir.Son olarak Allah(c.c)'ın insanı çamurdan yarattığı, bütün meleklerin insana secde edip şeytanın etmeyerek cennetten kovulduğu anlatılır.
A'RAF SURESİ:Bu surede araftan yani cennet ve cehennem ehli arasındaki yüksek bir yerde bulunan insanlardan söz edilmiştir.Ana konusu tevhid olmakla birlikte sure kıssa yoğunlukludur.Genel olarak insanın yaratılışı, şeytanın sınanması, Hz.Adem'in sınanması ve mekanının değiştirilmesi, dünya ve ahiret hayatının tanıtılması ele alınmıştır.
CİN SURESİ:Cinlerinde insanlar gibi Kur'anı dinleyip hidayete erdikleri söylenmiştir.Sadece Allah'a ibadet etmemiz gerekiği vurgulanmıştır.

Unknown dedi ki...

ADI SOYADI: EMİNE ACARAKÇAY
ÖĞRENCİ NO: 11070004
BÖLÜM: YDÖ1
KIYAME SURESİ
İnsanın kalbine daha önce girmeyen, karşılaşılmayan birçok hakikatler tesirli ifadeler, tasvirler, sahneler, hükümler ve ürperen tabirler yer almaktadır. İnsanın kalbini saran ve ondan kurtulması imkânsız bulunan ölüm hadisesi, ilk hayat hadisesi ve kıyamet günü o günde cereyan eden kâinat değişikliklerinin tasviridir. Anlatılan tasvirlerden biri Rablerine karşı her bakımdan teslimiyet gösteren müminlerin halidir. Daha sonra ise Rasullah’ı muhatap almış olması Kuran-ı öğrenmesi ve onu almasıyla ilgilidir. Vahyin Kuran-ın muhafazasının, toplanmasının, açıklanmasının sahibine ait olduğu hakkında Rabbine teminat vermektedir. İnsanın hiçbir kaçış yolunun bulunmadığını ancak onu amellerinin kurtaracağından bahsetmektedir.
HÜMEZE SURESİ
Allah’ın yaptığımız her şeyi gördüğünü, onlardan hoşlanmadığını ve cezasını vereceğine işaret etmektedir. Bu işaretler müminlerin ruhen yücelmelerini ve çirkin oyunlardan uzaklaşmalarını sağlamak içindir.
MURSELAT SURESİ
Surede dünya ve ahiret sahneleri, kâinat ve nefsin hakikatleri, azap ve korku manzaraları anlatılmaktadır. Bu sahne ve manzaraların sonunda da günahkâr kalpleri sanki ateşten bir darbe indirircesine ‘Vay haline o günü yalanlamış olanların’ bu ayet surede yirmi defa tekrarlanmıştır. Ve tekrarın tesiri o derece önemlidir. Korkutucu hükümleriyle kalpleri dondurmaktadır. Duha Suresi ve Adiyat Suresi’nde de aynı üslup kullanılmıştır.
KAF SURESİ
Surede müşriklerin öldükten sonra dirilmeyi inkâr edişleri anlatılmaktadır. Hz. Peygamberimiz Bayram ve Cuma Hutbelerini bu sureden aldığı ayetlerle okumuştur. İnsanın en çok ürktüğü hayalini uzaklaştırmaya çalıştığı en korkunç şey ölümdür. Ama ondan uzaklaşmak ne mümkün.
BELED SURESİ
Bu surede beldeden maksat Mekke’den bahsetmektedir. Allah’ın yeryüzüne inşa edilen ilk evidir. Burası bir emniyet ve huzur sığınağı olmak için kurulmuştur. Biz insanı gerçekten meşakkat içinde yarattık. Ayetiyle; dünya hayatının tabiatı yorgunluktur. Şekli ve sebepleri değişebilir ama netice itibariyle hep yorgunluktur. Meşakkatten kendini kurtaramayan insan doğrusu gerçek durumunu unutuyor, yaratıcısının kendine verdiği güç ve kudreti nimet ve ihsanı düşünmeyerek aldanıyor. Surenin sonunda ise ‘bu zorlukları aşanlar engelleri geçenler işte bunlar amel defteri sağ tarafından verilenlerdir’ diyor.
TARIK SURESİ
Surenin anlamı ‘Gece doğup karanlığı delen Yıldız’dır. Bu kâinatın bir yaratanı vardır. Kâinatın bir tedbiri, bir takdiri, bir imtihanı, bir mesuliyeti vardır. Kâinatta görülen manzara ve cereyan eden olaylarla ilmi gerçekler arasında ki ince ve mutlak ahengi bu surede görmek mümkündür. Sonunda perdenin açılıp örtünün aralanacağı her türlü yardımcıdan mahrum kalınacağın bu dünyanın ötesindeki son durağa kadar getiriyor.
KAMER SURESİ
Bu sure başından sonuna kadar peygamberleri yalanlayanların kalbine indirilen korkunç, sarsıcı ve müthiş hamlelerle doludur. Bunun yanı sıra samimi müminlere de derin bir güven ve huzur esintileri yer almaktadır. Ad, Semut ve Lut peygamberlerin kavminin halleri, Firavunun durumları anlatılmaktadır. Hikmet sahibi Allah’ın üstün terbiye metodu ve işte her şeyi ölçüyle yaratanın yaratıcının ince takdiri, O latiftir, Habirdir.

Unknown dedi ki...

ADI SOYADI: EMİNE ACARAKÇAY
ÖĞRENCİ NO: 11070004
BÖLÜM: YDÖ1
SAD SURESİ
İnsan kalbini taşkınlık ve büyüklenme ile Peygamber ve müminlere kafa tutan eski insanların akıbetlerini göz önüne sermekte ve bu gibilerin neticede nasıl bir hezimet ve hüsrana uğradıklarını göstermektedir. Dahası; hakikati yalanlayan taşkınların hüsrana uğrayıp perişan olacaklarını buna mukabil, Allah’ın mümtaz kullarının nail olacağı izzet, şeref, rahmet Hz. Davut, Hz. Süleyman ve Hz.Eyyüb’un kıssalarında açıklanmaktadır.
ARAF SURESİ
Ayetler sürekli bir hatırlatma ve korkutma üzerine duruyor. Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. Salih, Hz. Lut, Hz. Şuayb ve Hz. Musa peygamberin kavminin hikâyelerinden bahsetmektedir. Özellikle Hz. Musa peygamberin kavmi üzerinde baskın bir şekilde durulmaktadır. Ayetlerde geçen kıssalarda her peygamber kendi kavmine aynı şeyleri söylemişlerdir. ‘Ey kavmim Allah’a kulluk ediniz. Sizin için ondan başka İlah yoktur.’ Surenin sonuna doğru Allah, resulüne, insanlara nasıl muamele etmesi gerektiğini, bu davanın nasıl ilerleyeceğini, engellere ve sıkıntılara nasıl tahammül edileceğini, Allah’ın nasıl anılması gerektiğini bütün bunları açıklıyor.
CİN SURESİ
Bu surede önce müşriklerin inkâr ettikleri, bu hususta zor bir mücadeleye giriştikleri, ellerinde hiçbir delil olmaksızın ileri geri konuşmaları ve bazen de peygamberin onlara bahsettiği şeyleri cinlerden aldığına dair konulardan bahsedilmektedir. Kısaca bir Müslümanın akidesini kuvvetlendirmeye yarayan, doğru ve açık düşüncesini hiçbir tefrite düşmeden inşa ve tespit etme fırsatını vermektedir. Kuran'ı işitir işitmez iman eden ve şu sözleri söyleyen cinler topluluğu ne kadar doğru söylemiştir. ‘Doğrusu biz, doğru yola götüren, hayrete düşüren bir Kur-an dinledik de hemen ona inandık.’

Adsız dedi ki...

12070304
KIYAME SURESİ
Kıyamet gününün kesinliğinden açıkca bahsedilmiştir.Ölümden sonra tekrar diriliş kesindir ve o günün dehşetinden korkan insanın sığınacağı tek yer Rabb'dir.İnsan olarak bizler dünya hayatının gelip geçici olduğunu zaman zaman unutuyoruz.Oysa ki ebedi dünya Ahiret dünyasıdır.Orada inanan insanlar yüzleri aydın bir halde Rabb'inin hurundayken,inanmayanlar yüzleri asık duracaktır ki o asık suratlılar azapların en büyüğüne layıktır.
HÜMEZE SURESİ
Dünya hayatında Allah insana birçok nimet vermiştir.Kimilerine öyle çok mal mülk vermiştir ki amacı o kişilerin hayrı bilmesidir.Fakat açgözlü insan yine şeytana aldanır ve cimrilik yapar.Yani Allah'ın nimeytini Allah yolunda harcamaktan sakınır.Bir de gıybet vardır ki kul hakkına girmenin en kolay şeklidir.Çünkü;insan gördüğünü,duyduğunu söylemek ister.Hatta sözün mümkün olmadığı yerlerde kaşıyla gözüyle durumu anlatır.Kul hakkına girmek böyle basittir,ancak;karşılığında görülecek olan azap bir o kadar zordur.
MÜRSELAT SURESİ
Kıyamet günü ve sonrası şu anda yaşadıklarımız gibi gayet açıktır ve olacağı kesindir.O gün öyle bir gündür ki yerinden oynamayan taş kalmayacaktır.Defterini temiz yollayanlar nimetlere boğulacakken Allah rızasından yoksun olanlar ki onlar cehennemi yalanlamışlardı işte onların vay haline!Yalanladıkları cehennemde yanarken görecekler ki söyledikleri her söz yandıkları alevi körükleyecek.
KAF SURESİ
Şeytana uyan insanoğlu kıyamete inanmadığı gibi onu yalanladı.Kıyamet gününü yalanlayan insan farkında olmadan Allah'ı ve gücünü de inkar etmiş oldu.İnsan bilmez mi ki gecenin ardından güneşi getiren,kurumuş topraktan çeşit çeşit nimet çıkaran Allah kendi yarattığı insanı tekrar diriltir.Şüphesiz Allah herşeyi bilendir,varedendir.İnsanın gelmişini de geçmişini de çok iyi bilir.O gün geldiğinde ona inanan kullarına öyle hediyeleri vardır ki insan aklı idrak edemez.Fakat;mükafta karşılık ceza da vardır.Cehennem o gün doymak bilmeyecek.Allah bizleri o günn geldiğinde huzurundan kovulanlardan eylemesin...
BELED SURESİ
İnsanoğlu her zaman olduğu gibi hayatta varolma çabasını bile kendi başına üstlendiğini iddia etmekten çekinmez.Her ne yaptıysa kendi çabasıyla,azmiyle olduğunu söyler.Oysa ona yolda yürüme yeteneğini,anlama yeteneğini,duymayı kısacası onu ona Allah vermiştir.İnsan bu durumu bildiği halde kendisini varedenden saklandığını sanır.Yani Allah'ı inkar eder.Allah insana aklı vermiş,seçeceği iki yolu da apaçık ona sunmuştur.Fakat;zor yolu seçen Allah'tan uzaklaşmıştır.Şimdi bu insanın isyan etmeye hakkı var mıdır?
TARIK SURESİ
Yerin ve göğün yüce yaratıcısı Allah yine kendi yarattıklarını kanıt göstererek insanların inanması gerektiğini vurgulamıştır.İnanacak olduğumuz Kur'an'ı Kerim ise Allah'ın sözüdür ve doğru yol rehberidir.O ki hak ile batılı ayırandır.
KAMER SURESİ
Allah'ın bildirdiği doğruları kabul edenler olduğu gibi elbette yalanlayıp inkar edenler de olmuştur.İşte onlar cezaların en büyüğüyle helak edilmiştir.İslamiyet doğduğu sırada da bunun gibi olaylar yaşanmış ve İslamiyet'i hurafe diye nitelendirenler olmuştur.Bu surede Allah Peygamber'imize bir teselli sunuyor.Şöyle ki,yapılan iş doğrudur,ancak;görülen her muamele karşılığını alacaktır.Kabul edenler"ol"emriyle ırmak başlarında cenneti seyrederken yine"ol"emriyle cehennemde kül olacaklar inanmayanlardır.
SAD SURESİ
Kur'an'ı Kerim ilahi bir mesajdır.İnsan bu mesajları dikkate alırsa Allah'ın rızasını kazanacaktır.İnsanı inanmaya,inandıklarını gerçekleştirmeye sevkeden duygularıdır.Bu duygular arasında insanın merhamet ve boyun eğişine engel olan büyüklenme duygusudur.Bu duygu nasıl ki şeytanı cennetten kovdurdu biz insanların da cehenneme girmesine sebep olacaktır.

Adsız dedi ki...

A'RAF SURESİ
Allah bütün yaratılmışların sahibidir ve yine onlar üzerindeki bütün sözler ona aittir.Allah'ın bu aitliğine karşı gerek şeytan gerekse insan boyun eğmek zorundadır.Söylenenler emirdir ve karşılığında Allah rızası vardır.Tabi ki Allah'ın rızasını kazanma çabamızı sürdürürken bizi yolumuzdan saptıracak olan şeytandır.Şeytanın şerrinden ve her türlü oyunundan Allah'a sığınırsak feraha ermiş oluruz.
CİN SURESİ
İnsanlar gibi cinler de Allah'a kulluk etmek zorundadır.Kur'an'ı Kerim ve Hz. Peygamber sadece insanoğluna değil tüm yaratılmışlara yol göstermek için vardır.Ancak;insanlar gibi cinlerden de inananlar olmuş,inanmayıp inkarcılar da olmuştur.İnsanlardan bazıları cinlere sırtını yaslamış ve onlardan medet ummuştur.Fakat;Allah istemedikçe kimse hiçbir bilgiye sahip olamaz.Böyle davranışlar Allah'a ve Hz.Peygamber'e karşı gelmektir ve karşı gelenler cehennem azabına çarptırılacaktır.

Unknown dedi ki...

Kıyamet Suresi:
Kıyamet gününün nezaman kopacağını ve o gün neler yaşanacağını anlatan bir suredir. Bu sureyi okuduğumda kıyametin dehşetli yüzüyle bir kez daha karşı karşıya geldim. Bu surede beni en çok etkileyen ayetlerden biri de 20. ve 21. Ayet “ Hayır siz peşin olanı seviyorsunuz,”, “Ahireti bırakıyorsunuz” ayetleri oldu. İnsanım ve bu acziyetimle bir kez daha bu surede yüzyüze geliyorum. İnsan olarak kayıplarımızın çoğunu bu olumsuz özelliğimiz yüzünden yaşıyoruz. Anlık zevk almayı seviyoruz, sonunun kötü olacağını bilsek bile anlık zevklere yenik düşebiliyoruz. Ahireti de işte bu anlık yaşama, ödülü peşin bekleme özelliğimizden dolayı çoğunlukla kaybediyoruz. Öyleyse Allah’ımın beni uyarıdığı bu noksanlığıma azami ölçüde dikkat etmeliyim.

Hümez:
Bu sure benim Kıyamet Suresinde dikkatimi çeken hususun bir uzantısı gibi. Bu suredede gene insani bir zaafımız olan mal sevgisi anlatılmış. İnsan olarak öleceğimizi bildiğimiz halde, sonunu düşünmeden, ölümsüz gibi anlık heveslere kapılıyoruz ve mal biriktirme duygusu içerisindeyiz. Halbu ki ne büyük bir zarardayız. Allah da bu konuda bizi uyarmış ve mal tutkusunun sonunun ne azap verici ateş olduğunu bize anlatmış.

Mürselat Suresi:
Bu surede Mahşer günü anlatılmaktadır. Allah mahşer gününün kesin var olduğunu ve o günü yalanlayanların çok büyük zararda olduğunu ve o kişinin başına gelecekleri söylemiş bize. Mahşer günü insanın hiç bir şey yapamayacağını yolun sonu olduğunu da “ varsa bir sanatınız hadi atlatın beni...” ayetiyle kesinleştirmiştir. Yalanlayanların çekeceği azap anlatılmaktadır sonra da tüm diğer surelerde ki gibi iyi ve kötünün yan yana olması uslubuyla, korunan müttükilerin halleri anlatılmıştır. Onalara verilecek olan, hayranlık uyandıran ödüllerden bahsedilmiştir.

Kaf Suresi:
Bu sureyi okuduğumda imanımın tazelendiğini hissettim. Göğün mükemmel yaratılışından, süslenmiş olduğundan, çatlaksıs oluşundan, yerin yerleştirilmesinden, dağların bir çivi gibi sabitlenmesi ve her canlıdan çiftler yaratılmasından ve bizler için büyütülen yemişlerden, nimetlerden bahsedilmiş. Her birir kendi içinde bir mucize olan bu şeyleri de Rabbim “her kulun gözünü gönlünü açmak için ve ona ibret vermek için yarattım” demiş. Öyleyse her an uyanık olmalıyım. Madem bütün bu güzellilkler bana ibret için gönderilmiş. Bende her an baktığım her yerde gafletle bakmamalı ve o güzelliklerin yaratıcısını orada görebilmeliyim. Her an çevreme her baktığımda imanımı tazeleyebilmeliyim.

Beled Suresi:
Bu surede Allah’ın bize verdiği nimetlerden olan bazı organlarımızdan bahsedilerek, bu organlarımızı hangi şekillerde kullanırsak kurtuluşa erebileceğimizden bahsedilmiştir. Ayrıca Kurtuluşumuza vesile olacak yollardın bahsedilmiştir. Bunlar: Esir kurtarmak, kıtılıkta bir açı doyurmak, yetimi doyurmak, yoksulu doyurmak, sabrı ve merhameti tavsiye edenlerden olmak. Bu kişiler ki amel defterleri sağ tarafından verilecektir buyrulmuş. Ve gene diğer surelerde olduğu gibi zıddı da verilerek defteri sol tarafından verileceklerin akıbetlerinden de bahsedilmiştir.

Unknown dedi ki...

Tarık Suresi:
Allah’ın yarattığı insanı tekrar yaratmaya gücü yetecektir elbet. O yarattıklarını ne bir kuveet ne bir yardımcı ile yaptı. O herşeye gücü yetendir. Bu surede bu mesaj verilmektedir. Allah’ın yarattığı büyük nimetler, gökyüzü, yeryüzü, toprak gibi sanatlarından bahsediliyor ve bunları inkar eden kafirlerin bir gün karşılıklarını alacakları anlatılıyor. Öyleyse ibret almalı ve her an Allah’ı tefekkür etmeliyim. İmanımı tazelemeliyim.

Kamer Suresi:
Peygamberimizin bir mucize olarak ayı ikiye ayırdığı nuzul sebebi üzerine inmiştir. Bu sure böyle büyük bir mucize karşısında bile, kafirler inanmadı yalan dedi öyleyse Allah onlara layık bir son hazırladı buyuruyor. Sonra Nuh’un gemisinden, Nuh kavminin helak olmasından bahsedilmiş. Ve bu olaylardan insanın ibret almadığı söylenmektedir. Burada beni en çok etkileyen ayetlerden biri de Kuran’ın kolaylaştırıldığı ama alanın olmadığı ayetidir. Evet Kuran ki büyük İslam Dini’nin yüce kitabı, öyle kolay ki ben okuyup Allah’ın benden ne sitediğini, yardım almadan rahatlıkla anlayabiliyorum. Ve ayetin dediği gibi ber ayrıntıyı bilip korktuğum, ümitlendiğim halde neden kakkıyla benden istenildiği bibi bir müslüman olamıyorum. Sonra Lut kavminin de uyarıları yalanladığı, Fravun ailesine gelen uyarılar ama onların da bu uyarıları yalanladığını ve tekrar tekrar, Kuran’ı kolaylaştırdık da düşünen mi var ayeti tekrarlanıyor. Ben bu yazılanlardan ve kendi nefsimden şunu anlıyorum ki, insan ayetlerde de geçtiği gibi gerçekten nankör bir varlık. Ve gerçek bir müğmin olmak kolay değil. Mücadele vermek gerekiyor. İşte kazananlar da bu mücadeleden galip gelenler olacaktardır.

Sad Suresi:
Bu sure Kamer Suresinini devamı niteliğindedir. Burada peygamberimizi anun tebliğ ettiklerini yalanlayanlar ve gene Kamer Suresi’nde geçen Semud Toplumu, Lut Toplumu, Ad Toplumu ve Fravunun halkı, Eykelililerin inkarları ve uğradıkları Azaptan bahsedilmiş. Bunlar hep bir ibret olarak veriliyor. Bunların dışında Eyüp Aleyhisselam’ın sabrından ve Kavulmuş olan şeytanın kıyamet gününe kadar serbest bırakılmasından bahsedilmiş. Bütün bu ayetlerin hepsinden ibret almalı ve hayatımı daha dikkatlı kuran terbiyesi ile yaşamalıyım.

Araf Suresi:
Genel olarak bu sureye baktığımızda sadece bir tek konudan bahsediyor diyemeyiz. Bu surede pek çok konuya değinilmiş. Genel olarak bakarsak, pek çok yerde Allah’ın uluhiyetinden bahsedildiği gördüm. Bunları özetleyecek olursam, Allah’ın eşi ve benzeri olmadığından, ortağının olmadığından, Allah’tan başka ilah olmadığından bahsedilmiştir. Bunlara ek olarak Allah’ın Rahman ve hakem sıfatlarından ve mahşer günü herkese adaletli davranacağını söyleyerek Adalet sıfatını göstermektedir. Aynı zamanda da bağışlayıcı ve merhamet eden olduğunu bildirir. Uluhiyetin dışında bu surede geçen bazı konular vardır. Şeytan’ın Allah’a isyan edişi ve kovuluşu, kendisine kitap indirilen diğer peygamberler ve indiriliş gayeleri, mal sevgisinin ne büyük bir kayıp olduğu, Cinler alemi ve Allah’ın onların da yaratıcısı olduğu, yemeğe besmeleyle başlamak gerektiği, besmele ile hayvan kesilmesi gerektiği, yemesi haram olan yiyecekler, yetim malının hükmü, İstediğini hidayete erdirebileceği gibi istediğini de saptırabileceği ve bunun yanlınş anlaşılmaması gerektiği gibi bir biriyle alakası olmayan pek çok konuya da aynı zaman da değinilmiştir. Beni en çok etkileyen ise sizi yeryüzünün halifesi yaptım ayetidir. Yani ben Rab’bimin halifesiyim, eğer öyleysem, benden yaşamamı istenilen hayatı önce anlayıp sonra hayatıma geçirmeye çalışmalıyım. Ama bu mücadelem bukadar değil çünkü sorumluluklarım okadar değil, ben birde halifelik görevi almışım. Ozaman başkalarının da bu doğru ve güzel hayatı öğrenmesi, anlaması ve yaşayıp yaşatması için bana düşen görev neyse yerine getirmeliyim.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Fatmagül Dikmen
12070135
RAHMAN ve RAHİM olan ALLAH'ın adıyla

KIYAME Suresi:
Adından da anlaşılacağı gibi kıyamet sahnesini gözlerimizin önüne seren bir suredir. Nasıl dirileceğimizi ve hesaba çekileceğimizi anlatıyor. İnsanın bunları söylerken bile tüyleri diken diken oluyor."O gün varıp durulacak yer sadece Rabbimin huzurudur. "İşte o gün hesap günüdür. Kafirlerin nasıl azaba tabii tutulacağından da bahsedilmiştir. Rabbim bizi huzurunda yüzleri aydın olanlardan eylesin.
HÜMEZE Suresi:
Bu sure bana hümezenin anlamından çıkardığım kadarıyla insanların arkasından atıp tutmak derken "gıybet"ten söz ediyor. Bundan da insanlarla alay etmenin yanlış olduğunu ve en önemlisi de gıybet yapmamam gerektiğini anlıyorum . Çünkü ben unutmamalıyım ki; o gün elbet gelip çatacak ve ben yaptıklarımdan Rabbime hesap vereceğim.
MÜRSELAT Suresi:
Diğer surelerde de olduğu gibi kıyamet ve hesap gününden bahsedilmiştir. Burada Allahuteala aslında bir müjde de vermektedir. İyilik yapanların nasıl mükafatlandırılacağını ve onların cennetle müjdeleneceğini belirtmiştir. Rabbim cehennemin dehşetinden ve cennetin güzelliğinden söz ederek hesap sonras ı kimlerin hangi mevkide olacağını vurgulamıştır. Rabbim bizi cennetle müjdelenenlerden eylesin...
KAF Suresi:
Bu surede diğer surelerde de olduğu gibi Rabbimiz bizleri uyarıyor. Kabir azabından, yeniden dirilmeden, cennet-cehennemden bahsediliyor. Kafirlerin hatta Kur'an-ı inkar ederek, Peygamberi yok sayarak kafir olmaya çalışanların, onları nasıl bir son beklediğinden söz ediliyor. Şunu anlıyorum ki; Rabbim beni her an, her saniye, her yerde görüyor. Hal ve hareketlerime dikkat etmeli Rabbimin yolundan ayrılmamalıyım.
BELED Suresi:
Allahu Teala beldeye, babaya, çocuğa yemin ederek insanları nasıl yarattığını bildirmiştir. Gerçekten de yaratılışımız bir mucizedir. Beled suresi bana Rabbimin varlığının kesinliğini ve tek oluşunu anlatmaktadır. İnsanlara ne yaparlarsa yapsınlar sonunda bir mükafatın olacağından bahsetmiştir. Ben iyi insanlardan olmalıyım ki en güzel mükafatı hak edeyim.

Unknown dedi ki...

TARIK Suresi:
Birçok surede ay, yıldız, güneş ve gökten bahsedilmiştir. Tarık da ışığıyla karanlığı delen yıldız anlamına gelir. Rabbimiz bizlerin sudan yaratıldığını o suyunda bel ile kaburga kemikleri arasında olduğunu, nasıl ki bizi yarattıysa aynı şekilde diriltmeye de gücü yeteceğini vurgulamıştır. "Kafirler ne yapabileceklerse bırak yapsınlar, sonunda Kur'an'ın onlara galip geleceğini göreceksin."
KAMER Suresi:
Kamer de tarık gibi ay anlamına gelir. Kur'an'da birçok kavimden söz edilerek, onlara sonu azap olacak uyarılar gelmesine rağmen onların azgınlıklarından, fenalıklarından vazgeçmediğini ve yapılan uyarının faydalı olmadığı vurgulanmıştır. Birçok kavmin sonlarının dehşet olduğu açıkça belirtilmiştir. Bana uyarıcı, yol gösterici bir kitap gönderilmiş, ben o kitabı okumalı, öğüte kulak vermeliyim.
SAD Suresi:
Ayetlerde Peygamber Efendimiz (sav)e kafirler karşısında, diğer peygamberlerin onlara olan tutumundan özellikle ve özellikle sabırlarından söz edilmiştir. Rabbimiz Peygamber Efendimiz sav e onlar karşısında direnişli olmayı ve sabırlı olmayı bildirmiştir.Biz insanlar en ufak probleme tahammül edemezken peygamberler inançsız olan insanlara hiç pes etmeden, sabırla karşılık vermişlerdir. Bundan da şunu anlıyorum ki; sabır olmadan hiçbir şey elde edilmiyor.
ARAF Suresi:
Bütün insanlar, Hz Muhammed sav vasıtasıyla, kendilerine gönderilmiş olan mesajı dinlemeye davet edilmekte ve bunu reddedilişin sonuçları hakkında da uyarılmaktalar. Şeytanın Hz Adem ve Havva örneğinde de görüldüğü gibi her an insanları saptırmaya hazır olacağından bahsedilmiştir. Sonuç olarak Hz Peygamber'e ve O'na uyanlara, davete karşı gelen ve ondan yüz çevirenlere karşı takınmaları gereken tavırlar hususunda bazı talimatlar verilmektedir.
CİN Suresi:
Adından da anlaşılacağı gibi bizim göremediğimiz, fakat bizim gibi var olan varlıklardır. Nasıl ki biz insanlar Müslüman ve gayrimüslim olarak ayrılıyorsak cinler de aynı şekilde ayrılıyorlar. Bu surede Allah'a kulluk eden cinlerden ve ateşe odun olacak cinlerden de bahsedilmiştir.

rabia yıldız dedi ki...

rabia yıldız 120704706 Kıyamet suresi:kıyamet gününün nasıl bir gün oldugunu insanlar ogünün tehşedinden kaçmak isteyecek ama dönüş sadece Allahın huzuru oldugunu o tehşetli günde peygamberimizin getirdiği emirlerini dineyenlerin mutlı oldugunu dinlemeyenlerin mutsuz olacagını bildirmekte.Ve bir kere daha anlıyorumki rabbimni büyüklüğünü herşeye gücünün yettiğini…rabbim o günde yüzü gülenlerden eylesin…
Hümeze suresi:insanların arkasından konuşanın alay edenin mala çok baglı olanların sonundan bahsetmekte..
Mürselat suresi:kıyamet gününün nasıl oldugunu ogünün tehşedinden bahsetmekte.Allahın büyüklüğünü herşeye gücü yettiğini peygamberin getirdigini yalanlayanların sonundan bahsetmekte.Allahın emir ve yasaklarına inananların uyğulayanların takva sahibi olacagını ve mükafatından bahsetmekte…
Kaf suresi:Allahın herşeyi yaratmaya gücünün yettiğini sadece ol demesinin yeterli olduğunu Allah için hiçbirşeyin zor olmadıgını,ilk yaratılışta yarattıklarını tekrar yaratmaya gücünün yettiğini anlamaktayım. insanların allahın mimetlerini inanmak istegini için yalanlayanların ve onların kıyamet günü çesit bir azabın beklediğini haber vermekte…rabbimizin bize vermiş oldugunu binlerce nimete karşı rabbimize şükretmeliyiz,dönüş ancak şanı yüce olan ALLAHAdır….
Beled-tarık suresi:rabbim bize iki yol göstermekte hangi yolu secersek o yolun sonundan bahsetmekte.kıyamet gücü hiçbirşeyin gizli kalmayacagını,Allahtan başka hiçbir gücün bize yardım edemeyecegini,kuranın hak ile batılı ayırdıgını,peygamberimize kurulan oyunları Allahın bozacagını rabbim bize bildirmekte..
Kamer suresi:eski kavimlein peygamberlerine inanmadıklarını yalanladıklarını ve yaptıklarının cezasını alacaklarını kuranı kerim bize düşünüp ibret almamız için anlatmakta..yaptıgımız herşeyin kayıt altında oldugunu hiçbir zaman yalnız olmadıgımızı ve kıyamet günü hakettiğimiz degeri alacagımızı haber vermekte.
Sad suresi:kamer suresinde oldugu gibi eski kavimlerden özelliklerinden ve çeşit bir azabın onları bekledigini haber vermekte.Allahın peygamberleri imtihan ettiğini ve imtihanı kazanıp Allah katında üstün bir yerde olduklarını söylemekte.şeytana uydugumuz zaman imtihanı kaybedecegimizi haber vermekte.
Cin suresi:Ben cinleri ve insanları yalnız bana kulluk etsin diye yaratttım ayetinin anlamını birkere daha anladım.cinlerinde insanlar gibi kurana tabi oldugunu, iman ettiklerini ,görünen görünmeyen herşeyin Allahı tesbit ettigini anlamaktayım..Allaha ortak koşanların sonundan haber vermekte.
Araf suresi:Peygamberimizin geliş sebebinden eski kavimlerin durumlarından kıyamet gününün özelliklerinden bahsetmektedir.şeytanın,hz.ademin olayını anlatmakta ve biz eger şeytana uyarsak kendimize zulmetmiş olacagımızı,peygamberimizin yolundan gidersek hak yolu bulacagımızı ancak bizi dogru yoldan saptırmak için ugraşanların yolundan gidersek yanılacagımızı haber vermekte.eski kavimlerden bilgi vermekte bize düşende düşünmek ders cıkarmak rabbimin büyüklüğünü herşeye gücü yettiğini anlamaktayım bir kere daha..
Surelerde;
Kıyamet gününün özelliklerinden,Hz. Peygamberin geliş sebebinden onun yolunda olanların ve olmayanların sonundan, eski kavimlerin helak olma sebeplerini, Allah’ın bize vermiş olduğu nimetlerden, cennet ve cehennemin özelliklerinden, Allah’ın her şeye gücü yettiğinden, kıyamet günü herkesin hakettiği değeri olacağından ve dönüşün Allah’ a olduğundan, doğru yolu seçmişlerin ve seçmemişlerin özelliklerinden bahsetmektedir.

Unknown dedi ki...

HÜMEZE SURESİ:insanlarla alay etmenin arkalarından konuşmanın yani gıybet etmenin ,mala düşkün olmanın insanları ebedileştirmediğinden böyle davrananların Allahın azabından kurtulamayacaklarını bildiriyor.
MÜRSELAT SURESİ:Allahu teala bu surede kıyamet gününden bahsetmekte insanın nasıl yaratıldığına tasvirde bulunmakta ve inkar edenleri dini yalanlayanları uyarmaktadır.
KAF SURESİ:bu surede Allahu teala bizleri uyarmakta cennet ve cehennemden öldükten sonra dirilmekten,her hal ve hareketlerimizin gizli ve karşılıksız kalmadığından bahsetmekte.ben de bunları düşünerek ona göre hareket etmeliyim.
BELED SURESİ:insanın yaratılışından, insana verilen üstün vasıfların iyi kullanıldığı takdirde alacağı mükafattan kötü kullananların da akıbetlerinden bahsediyor.
TARIK SURESİ:insanın sudan yaratıldığını,başlangıçta nasıl yarattıysa diriltmeyede gücünün yeteceğini bildirmekte ve Allahın kafirlerin hilelerine karşı hile kurmakta onlara biraz mühlet vererek onların azap çekeceğini bildirmektedir .
KAMER SURESİ:bu surede de Allahu teala azap ve uyarılarından bahsetmekte,uyarıları dikkate almayanların çektiği azaplardan bahsetmektedir.yaptığım iyi kötü her şeyin amel defterime yazıldığını aklımdan çıkarmamalı gönderilen yüce Kuranı Kerimi kendime rehber edinmeliyim.
SAD SURESİ:müşriklerin hak etmiş oldukları azaptan ve Davud, Süleyman, Eyyüp, İbrahim, İshak, İsmail, el-Yesa’ Zülkifl peygamberlerin kıssalarından ibret almamız gerektiğinden ve kovulmuş şeytanın kıyamet gününe kadar mühlet verildiğinden bahsedilmektedir.
A'RAF SURESİ:bu surede Kur'an'ın, bütün insanlar için Allah tarafından gönderilmiş bir nimet olduğunu açıklar. İnsanların dünya ve âhiret mutluluğunu elde edebilmeleri için onun yönlendirmelerine uymaları gerektiğini ,adem ve havva kıssasıyla şeytanın insanları saptırmaya çalıştığından ve bazı peygamber kıssalarıyla da dinin emir ve yasakları tasvir edilmiştir.
CİN SURESİ:cin topluluğunun Hz. Peygamber'den Kur'an dinlediği ve ona iman ettiği, inanç bakımından cinlerin de müminler ve kâfirler olarak ikiye ayrıldığı bildirilmekte, Allah'tan başkasına ibadet edilmemesinin gereği üzerinde durulmuş, öldükten sonra dirilme ve hesap vermekten bahsedilmiş. Gayb bilgisinin Allah'a mahsus olduğu, bu bilgileri ancak kendisinin razı olduğu kimselere bildireceği ve Allah'ın ilminin kuşatıcılığı ifade edilmiştir.

çağla özkan dedi ki...

bismillahirrahmanirrahım
Daha önce Karia suresine kadar olan sureleri incelemiştim şimdi ise nüzul sırasına göre 31-40 aralığındaki sureleri inceleyeceğim.Karia ‘dan sonra “kıyamet “suresinin indiği bilinmektedir.kıyamet suresi içeriği itibariyle davet sonrası ve boykot öncesinde nazil olan sureler arasında yer aldığı görülür. İlk inen surelerin üslubu gereği bu surede de muhataplara keskin bir medyan okuma vardır. Surenin konusu kıyamettir. Surede kıyamete yemin edilerek başlanmaktadır. Bunun sebebi olarak da muhatapların bu konuya akıl erdirememeleri ve üstüne üstlük bu konuyu alaya almalarıdır. Bu topluluk ısrarla kıyameti, ahireti, dirilmeyi alaya alıyorlar ve bunun gerçekleşemeyeceğini düşünüyorlardı. Ama şanı yüce Allah hemen onların bu alaylarını yüzlerine çarparcasına vahiy göndererek onlara gereken cevabı verdi “insan, kendisinin kemiklerini bizim kesin olarak bir araya getiremeyeceğimizi mi sanıyor. Evet; onun parmak uçlarını dahi derleyip düzene koymaya güç yetireniz”(2,3…). ve insana “öldükten sonra ne olmayı düşünüyorsun ey insan ?”sorusunu aklıma getirtiyor. İbrahim peygamber de bu konu hakkında gönlünü yatıştıramamıştı. Ardından Allah ona nasıl dirilteceğini gösterdi. Benim böyle bir şansım yok ama buna gerekte yok çünkü kuran kafamdaki bütün sorulara cevap veriyor. O günün ne kadar dehşetli olacağından, benim geçici olanla uğraşırken bir anda hesaba çekileceğimi haberdar ediyor. O gün kimlerin kazanacağını kimlerin kaybedeceğini bildiriyor(20.23.24.29.30.31)benim bu dünyada başıboş bırakılmadığı mı da bildiriyor. Çünkü benim bir amacım var, bu amaç içerisinde ne yapmam gerektiğini bildiren bir yol arkadaşım ve birde izini takip edeceğim somut bir önder var. Bu vaatler karşısında insan nasıl başıboş gezebilir ki…
Ardından gelen sure hümeze’dir. Kıyameti alaya alan peygamberi alaya alan topluluğa bir ahlak bilinci inşa etmeye çalışılıyor sanki. Çünkü hümeze suresi insanların ruh tahlilinde bulunan bir sure. Bu ayetleri hazmedemeyenlerin hallerini gösteren bir suredir. Topluluk Allahın ayetlerini inkâr edemiyor bu yüzden kabul etmediklerini ağızlarını yüzlerini eğerek belli ediyorlar. Tabi bunun kime faydası olabilir. Allah alaycı bir şekilde ayetlerinde ele alıyor ve “hutama” den bahsediyor siz ”EGİN” hutame de görüşürüz diyor(4.5.6.7.8).Kuran bu sureyle kibirlenmeyi başlı başına reddediyor..
Hümeze den sonra Murselat suresi geliyor. Konusu vahiy ve yeniden diriliştir. İnsan kabul edemiyor öleceğini hayatının son bulacağını… Ama ayetler gösteriyor her şeyin bir sonu var. Okuduğumda surede kıyamet ve ahiret kelimeleri çok fazla geçiyor ve dikkatimi şu ayet çekti “o gün vay haline hakikati yalanlayanların” tam sekiz yerde geçmiş. Beni bana hatırlatıyor, sen sonlu bir varlıksın sonsuz olana doğru yönel, doğru yolda olursan mükâfatlarımız çok fazladır diyor. Ve aynı zamanda azabımızda çok şiddetlidir.

çağla özkan dedi ki...

Hemen ardından kaf suresi. Hurufi mukatta olarak bilinen bir harfle başlıyor. Anlaşılıyor ki burada vahye bir atıf var. Bu surede de ahret ve yeniden diriliş vurgulanmış. Hemen ilk ayetlerde ahİret konusundan bahsediliyor. Çünkü Mekke toplumu Allah’a inanıyor, tabii ki yanlış bir inanç tarzıyla ama ahirete inanmak Allah ‘a inanmaktan daha zor geliyor. Çünkü somut bir varlık olan dünyada güneşin dogması, ayın gece çıkması vs… gibi olaylarda bir yaratıcının eseri olduğu anlaşılır. ama ahiret ile ilgili herhangi göstereceğimiz somut bir şey yok. İşte bu yüzden Allah ahiret ve yeniden diriliş konusu hakkında bu kadar çok duruyor. Örnekler gösteriyor: “ ve gökten mübarek su indirdik; böylece onunla bahçeler ve biçilecek taneler bitirdik.”(9)”kullara rızık olmak üzere. Ve onunla ölü bir şehri dirilttik. İşte ölümden sonra diriliş de böyledir.”(11).işte bu ayetlerle yeniden dirilişin gerçekleşeceğine dair somut örnekler veriyor. Bu doğadaki ayetler kalbinizi tatmin etmediyse geçmişteki kavimlerden ibret alın dercesine ayetler sıralanıyor(12.13.14).hemen ardından dirilişi inkâr edeni bekleyen ahiret azabından ve inananlara verilecek olan nimetlerden bahsediyor(19.30.31.35). “elbette bunda(akleden)bir kalbe sahip olanlar için ibretlik bir uyarı vardır”(37). Kuran duyguya ve akla önem veren bir kitaptır çünkü bütün olup bitenler bu duygular arsında gelip gider. Kuran aklını kullan düşün, sana yolu ben bizzat bildiriyorum diriyor bu gafleti bırak aklını kalbini vahiy ile inşa et pasif olandan aktif olana geçiş yap diyerek uyarılarını belki insan öğüt alır diyerek vahyini devam ettiriyor.
Bu bakımdan insanın sorumluluğu pek çoktur. Bunu beled suresi geniş bir çerçeveden vermiştir. Kuran açıkça gösteriyor “ona iki göz vermedik mi? bir dil ve iki dudak? Biz ona iki yol-iki amaç gösterdik. Ancak o sarp yokuşa göğüs geremedi.”(8.9.10.11)işte insanın amacını, sorumluluğunu insana oldukça açık bir şekilde dile getiriyor kuran. Ya Allah yolunda olursun ya da kötülük yoluna ya cennetliklerden olursun ya da cehennemliklerden olup rezilliği tadarsın diyor.
Ardından gelen sure Tarık bu kelimenin anlamına baktığımda birkaç anlama gelmekte: “ışık saçan kuyruklu yıldız” ” gece gelen konuk” . Benim en çok hoşuma ikinci anlam gitti çünkü vahiy peygambere gelen bir konuktu. Kuran buna işaret ederek şu ayetleri indiriyor ”sema ve gece gelen konuk şahit olsun! Sahi, gecenin konuğu nedir, bilir misin sen? O inkârcı (aklın zifiri karanlığını) delen bir yıldızdır. Zaten insan yoktur ki gözetim ve koruma altında olmasın”.kuran ne güzel bir üslupla vahyi aydınlatıcı karanlığa ışık tutan bir fener gibi anlatıyor kendisini. Son ayette benim gözetim altında tutulduğumdan, haddimi bilmem gerektiğinden hesap gününden bu surede de bahsediyor ve halen bu kadar söze rağmen yanlış yerde olanlara şu ayet tokat gibi geliyor ”şu halde kâfirlere süre ver, sadece kısa bir süre…(17)
Sanki bu surenin devamıymış gibi Tarık suresinden sonra kamer suresi geliyor. Sureyi okuduğumda 1–8 arası ayetler kıyametten bahsediyor. O dehşetli günü tasvir ediyor. Ve helak olan kavimlerden bahsediyor. Ve şu ayet üzerinde de çok durulmuş “fakat uyarının (dinlenmemesi )halinde azabım nasıl olurmuş ,(gördüler)doğrusu biz bu kuranı ders alınsın diye kolaylaştırdık; öyleyse, yok mudur ders alan?”. bu ayet imsanın utanma duygusunu debreştiriyor ve insanın nakörlük derecesinde ilerlediğini akıllara getiriyor . Ama O rahmetin sonsuz OLAN ve tek bu acizliğimi bilerek bu sıfatıına sığınıyorum. Aslında bu cümle insana iyi bir ders veriyor ama bu ders uzun süreli beyinlerden siliniyor yerini yeni meşakkatler alıyor. Bu gereksiz meşakkatlerin yazıldığını o gün yüzüme vurulacağı bildiriliyor. (32.33)
Bu meşakkatler karşısında boğulan insana hatasından dönmesi için sad suresi çarpıcı bir kıssa ile gönderiliyor. Bu sure aynı zamanda nüzul sebebi itibariyle Mekke toplumunun hatalarında ısrar etmeleri sonucu ilahi bir öğütle geliyor. Surede hz.Davud’un ısrar etmesi, hz.süleymanın mal varlığı içinde olması surenin içeriğini oluşturuyor.(12.40)bu surede güç ve mal konusunda bir bilinç inşa ediliyor.

çağla özkan dedi ki...

Araf suresin de suer peygambere teselli ile başlıyor. Surede peygamberi destekleyen ayetlerin yanında inkâr edenlerin azaplarından bahsediliyor. Surede âdem peygamberin kıssasından da bahsediliyor. hz.adem in bir hata yaptığını ancak bundan pişman olduğunu, iblisin hatasının üzerinde durduğu bildiriliyor. 16. ve 17. sureleri insanın nasıl bir düşmanla karşı kaldığını bildiriyor. Bu kıssadan şunu çıkarmak gerekir âdem de bir öncü iblis de .İşte insan bu iki öncüden birini seçecek. Düşündüm ki bu surenin ana teması budur. İleriki ayetlerde Hz.Musa ve Firavundan bahsediyor. musa âdemin izinden, firavun şeytanın izinden… Yine Allah bir yol çiziyor doğru yol ya da helak yolu… Yine iki yol yine iki amaç… Bu yolları bana çizdikten sonra beni kendime bırakıyor. Ya bı ilahi mesajı dilersi ya da solundan gelen fısıltıya uyarak helak olanlardan olursun. Bu kadar açık bir öğüt karşısında ben doğru olanı seçmeliyim.
Cin suresi peygamber Mekkelilerin baskısından sıkılmış başka bir yurt arayışına girmişti. Yeni yurt olarak taifi seçmişti. Ancak taif halkı resulü hiç hoş karşılamamışlar buda yetmezmiş gibi taşlamışlardı. mekkeye boş dön peygambere teselli olarak bu sure indirildi. Vahiy yoluyla bilinmeyen âlem olan “cinlerle “ ilgili bilgi indirdi. Bilindiği üzere Mekke toplumunda “cinlere “çok önem veriliyor onlar sayesinde fallara bakılıyor, gaibden haber almaya çalışıyorlardı. Ayrıca cahiliye toplumunu kuranın görünmeyen varlıklarla uydurulduğunu sanıyorlar ve bu sapık düşünceleri konusunda ısrar ediyorlardı. İşte bu sure böyle bir şeyin olmadığını bildirmiş ve karşı çıkmıştır.

Genel tema olarak surelerde kıyamet üzerinde çok durulmuş, yeninden diriliş hakkında çarpıcı örnekler verilmiş ve doğru yolu bulması için verilen yollar arasında hangi yolu tercih edeceğim bana bırakılmıştır.
12070299
çağla ÖZKAN

Adsız dedi ki...

NESLİHAN KARADEMİR 12070209

RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA;

KIYAME SURESİ
Öyle bir gün ki, gözler kamaşacak ay tutulacak , insanların bacakları birbirine dolaşacak…işte o gün herkes Allahın huzurunda toplanacak ve kimi insanların yüzleri aydın ,kimilerininki ise kapkara olacak.Bu surede hem kıyamet gününün şiddeti hem de ,hem de Allahın güç ve kuvvetini görüyorum .Ve o günün şiddetinden Allaha sığınıyorum.
HÜMEZE SURESİ
Bizlere çok normalmiş gibi gelen yaptığımız dedikoduların gıybetlerin aslında ne kadar günah olduğunu, küçümsenmeyecek kadar tehlikeli ve korkunç bir ateşe sürüklediğini görüyoruz. Allahın azabı çok çetindir.
MÜRSELAT SURESİ
Kafirler için dünya zevk, sefa, eğlence yeridir. Onların ahirette nasipleneceği hiçbir güzellik yoktur. Müminler için ise dünya bir nevi zindandır. Sınırlı şekilde yaşarlar. Allahın belirlediği kurallar çerçevesinde… Bunun karşılığı olarak da Allah c.c onlara sayısız nimetlerin bulunduğu cenneti vaat etmektedir.
KAF SURESİ
Su ile ölen toprak canlanıyor, ağaçlara taze bir hayat geliyor, bitkiler yerden çıkıyor. Allah c.c bu örnekleri vererek insanları da kabirlerinden öyle kaldıracağını belirtiyor.
BELED SURESİ
Bu surede insanın yaratılışından, onun bazı davranışlarından insana verilen üstün vasıflardan, o vasıfları iyiye kullanmayanın kötü akıbetinden, iyiye kullananların da güzel ve mutlu geleceklerinden söz edilmektedir.
TARIK-KAMER SURELERİ
Rabbimiz birçok kavmi bizlere örnek göstererek öğüt almamızı istiyor. “ Andolsun ki biz kuranı öğüt almak için kolaylaştırdık. O halde düşünüp ibret alan yok mu ?” ayeti ile de sözlerini pekiştiriyor. Ben Allahtan gelen bu kitap ile hayatımı anlamlandırmalı, emir ve buyruklarını yerine getirmeliyim. Böyle yaptığım sürece Allahın sevgisini kazanır, ve daima mutlu olurum.
TARIK-ARAF-CİN SURESİ
Allah insanlara akıl vermiş, irade vermiştir. Doğru yolu yanlış yolu da göstermiştir. Gerisini de biz insanlara bırakmıştır. Allah ümmetlere peygamberlerine inanarak yolundan gidip gitmedikleri, peygamberlere de vazifelerini yapıp yapmadıklarının sorulacağını belirtiyor.

Unknown dedi ki...

Ümmügülsüm AKSOY
12070024
Bismihû

Kıyâme Sûresi
Beni bir kez yaratan Rabbim, ikinci kez de yaratır. Bu O'(c.c) na zor gelmez. Kıyamet günü de beni tekrar diriltecek hatta parmak uçlarımı bile tüm mükemmelliğiyle tekrar yaratacaktır.Parmak uçlarını örnek verirken kendi azametini yine gözler önüne seriyor;insanın parmak ucu izleri tüm insanlarda farklıdır. Allah büyük! Ve anlıyorum ki; ölümden sonra yanımda olacak sadece Allah var. Zaten 12.ayette de ''O gün varıp durulacak yer, sadece Rabb’inin huzurudur.'' Ne trajik bir durumdur ki; o gün ben kendimi savunmaya kalkıştığım vakit tüm azalarım aleyhime konuşacak. Kıyamete inanırsam bir şey kaybetmem, ama inanmazsam kaybedeceğim şeyler çok fazla...

Hümeze Sûresi
Cimri kişinin, gıybetçinin, dedikoducunun, alaycını vay haline! İşte ben bana bahşedilen aklı tam manasıyla kullanabilsem tüm bunlardan kaçarım. Zira ardında bahsedilen mekân Hutâme. İnsan ateşe dayanabileceği kadar günah işlemeli!

Mürselât Sûresi
Kıyamet azametiyle canlandırılırken gözlerde; 'O gün vay yalanlayanların haline!'(15-19-24-28-34-40-45-47-49)deniliyor. Ardından yalanlayanların hepsinin helâk olduğu bildiriliyor. Her seferinde insana hatırlatılan şey 'Seni alakadan yarattım. Sen hâlâ Rabbini yalanlıyorsun. Vay ki ne vay! 'Oysa ebedî saadete ulaşmak hiç zor değil; 'Allah'a karşı gelmekten sakınanlar' deniliyor ardından onlarca nimet bahşediliyor. ‘Dünya saadeti mi yoksa ahiret saadeti mi?’ diye düşünmem lazım. Düşünüp yaşamam lazım.

Kâf Sûresi

Tekrar dirilişi inkar etmek ,imkansızlığını savunmak ne kadar da komik. ''Öldüğümüz ve toprak olduğumuz zaman mı diriltilecekmişiz?'' İşte insan hamurunun toprak olduğunu bilmezse bu kadar düşer Rabbi gözünde.
Kul tefekkür ile başını kaldırıp gökyüzüne bir baksa 'gönlü gözü açılır.'
Sûreyi incelersek diriliş hakkında verdiği örneğin ne kadar müthiş olduğunu görebiliriz(9-10-11)
En çarpıcı ayet ''İlk yaratmada âcizlik mi gösterdik ki(yeniden yaratamayalım)?Doğrusu onlar,yeniden yaratılış konusunda şüphe içindedirler.''(15)

Yalnız değilim Rabbim var(16)''..Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız.''Elhamdulillah.

Cehennemliklerin hesabından sonra ,cennetliklere söylenen söz'...görmediği halde sırf saygıdan Rahmân'dan korkan ve O'na yönelmiş bir kalp ile gelen kimseler içindir.'' İman, gayba iman olacak.Aşk görmeden sevince aşk..Gerisi fuzûlî.

39. ve 40. ayetlerden de anlaşıldığı üzere namazdan bahsedilmektedir 'O'nu tesbih et.'

(43)إِنَّانَحْنُ نُحْيِي وَنُمِيتُ وَإِلَيْنَا الْمَصِيرُ

Beled Sûresi
Allah bana peygamber göndererek kitap göndererek hayrı ve şerri gösterdi. Fakat benim iradem var. Beni zorlamadı. Seçme hakkı verdi.
Hayrı seçersem ne büyük mutluluğa erişeceğimi, şerri seçersem de ne zelil duruma düşeceğimi söyledi.
Ahiret mutluluğuna kavuşmam kolay; İman etmeliyim, Sabrı ve Merhameti tavsiye etmeliyim.
Ama inkar var ise sonum hüsran...

Tarık Sûresi
Onca yemin Allah'ın kudretinin göstergesi;
Göğe ve Târık'a andolsun(1)
Yağmurlu göğe andolsun(11)
Yarık yarık çatlamış yere andolsun(12)

Allah insanları düşünmeye çağırıyor;
-Öyleyse insan neden yaratıldığına bir baksın(5)
-Bütün sırların yoklanacağı günü hatırla!(9)

Mesaj çok büyük;
Etrafına bir bak,
Düşün,
Anlamaya çalış,
Kulluk et.



Unknown dedi ki...

Kamer Sûresi
Allah,dini yalanlayanları cezalandıracak ve bu ceza asla bitmeyecek.Ne büyük azap..Oysa inkar edenler Allah'ın kelamına kulak verseydiler,Allah belki de kalplerine dokunacaktı.Onlar devamlı yalanladı, hiçbir şeyi umursamadan. Oysa Allah,Rahim...

Allah peygamberlerini nasıl da yüceltiyor Kulum derken...
Nuh(a.s)'u yalanladılar, sonuç hüsran
Hûd'u yalanladılar, sonuç yine hüsran
Sâlih(a.s)'i yalanladılar,Semûh akvmi helâk oldu
Lût(a.s)'u yalanlayan kavim de helâk oldu
Firavun helâk olmadı mı?
Peki kafirler şimdi siz neye güveniyorsunuz da inkâr ediyorsunuz?
İşte müşrikler de Bedir'de bozguna uğratıldı,arkalarını dönüp kaçtılar.
Ki bunlar kıyametin yanında bir hiç...

Ahir zaman'Var mı düşünüp öğüt alan?'

Sâd Sûresi
Hz. Muhammed(s.a.v) dönemindeki müşrikler ile helâk olan kavimler arasındaki bağın inkar olduğu gözler önünde;
''Nuh kavmi,Ad kavmi, kazıklar sahibi Firavun,Semud kavmi,Lut kavmi,Eyke halkı da peygamberleri yalanlamışlardı.İşte onlar da (böyle) gruplardı.''(12-13)

Daha sonrasında Hz. Davut döneminden bazı kıssalar naklediliyor,Hz. Muhammed'e örnek olsun diye.Hz. Süleyman anılıyor,her dem Allah'a yönelişiyle övülürken...
Sûrede pek çok peygamber ismi zikrediliyor.(41-45-48)
Adn cenneti ve cennetliklere verilecek nimetler ardından cehennemlikler ve sunulacak şeyler bahsediliyor. İşte iki seçenek:
Cennet
Cehennem.
İnsan hangisini isterse onu seçiyor.
Yaratılanlar içinde kendini üstün görmenin sonucudur İblislik. Allah'ın lanetine uğramak ne kötü bir durum. Kendini beğenmişlikten ve kibirden Allah'a sığınıyorum.

A'râf Sûresi
Kur’ân-ı Kerim'den ne kadar öğüt aldığım elbet amel defterimde karşıma çıkacak. Allah kurtuluşa erenlerden etsin.

Adem yaratıldığında İblis hariç secde etmeyen olmadı. İnsan kılığına bürünen İblislerde gelen Hakkı yalanladılar.

Adem kıssası anlatılırken Hz. Adem'in pişmanlığı ve söylediği sözler ibretliktir;''Rabbimiz!Biz kendimize zulmettik.Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz.''
İşte bende yaptığım her hatada işlediğim her günahta nefsime zulmediyorum.
''...Şüphesiz Allah çirkin işleri emretmez...''(28)Eğer çirkin bir iş yapıyorsam bu şeytandandır.Ondan sakınmalıyım.

''Ayetlerimizi yalanlayanlar ve o ayetlere uymayı kibirlerine yediremeyenler var ya,onlar için göklerin kapıları açılmaz.Onlar deve iğne deliğinden geçinceye kadar cennete de giremezler!Biz suçluları işte böyle cezalandırırız.''(40)Deve ve iğne deliği umutsuz vak'â...
''...Altlarından da ırmaklar akar...''Suya hasret çöl ortasındaki insanlar için ne büyük zenginlik var cennette.
54. ayette hiç görmeden hiç bilmeden iman ettiğim Allah şanını yüceliğini açıklıyor.
55. ayette ise haddini bilen kulu sevdiğini söylüyor.İhlasla samimi olarak dua etmeliyim.
58. ayette ise iyi insan kötü insan ayrımı iyi toprak bitkisi ve kötü toprak bitkisi arasındaki fark ile önüme sunuluyor.Mühim olan bitki vermek değil,kötü bitki hiçbir işe yaramazken iyi bitki ne çok işimize yarıyor.İnsanlarda aynen böyle.
Ardarda anlatılan kıssalar ve sonuç; Rabbin davetini yalanlayan helâk oluyor.

Sûrenin 181. ayetine baktığımız da Hakka sarılarak doğru yolu gösteren ve hak ile adaleti gerçekleştiren bir topluluk her zaman olmuştur.Ahir zamanda da elbet vardır.
182. ayetten de anlıyorum ki inanmayanlar hiç farkında değillerken kendi elleriyle felaketlerini hazırlıyorlar.
Allah, puta tapan kesime devamlı sorular sorarak onları düşündürmek istiyor.Sonuçta sorulan her soru zihinde şüphe bırakmakta.
Ve Kur'an iman edecek bir topluluk için bir hidayet kaynağıdır ve bir rahmettir.Rabbim Kur'an ile Ashabın gönül gözlerini nasıl nurlandırdıysan bizleri de Kur'an ile tamamlanan,gönül gözünün keşfine varan kullarından eyle.

Unknown dedi ki...

Cin Sûresi
Allah Cinleri de kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştı.İnsanlarda olduğu gibi cinlerde de inkarcılar vardı.
Zira11. ayette bu bahis şöyle geçmekte''Doğrusu içimizde salih olanlar da var, olmayanlar da. Ayrı ayrı yollar tutmuşuz.''

''...Kim Rabbine inanırsa ,artık ne hakkının eksik verilmesinden, ne de haksızlığa uğramaktan korkar.''(13)İşte teslimiyet budur.

Mütalaa ettiğim sûrelerden anlıyorum ki;
Vaad edilmiş bir hesap günü var ve ben iman ettiğim o güne hazırlanmalıyım.
Tüm içtenliğimle,samimiyetimle Rabb'ime yönelmeliyim.
Hiçbir zaman yalnız değilim,O(c.c) bana şah damarımdan daha yakın.
Hz. Adem(a.s)'dan bu yana onca Peygamber gönderildi,hepsi Allah'ın beni ne çok sevdiğinin bir göstergesi.
Yaratıldığım gibi öleceğim ve vakti geldiği zaman tekrar diriltileceğim yani bu dünya keyif yeri değil; diriltileceğim vakte elim boş gidemem.
Her şey başladıktan sonra yalnızca Allah'ın huzuruna çıkacağım,eğer karşısında mahçup düşmek istemiyorsam O'na yakışan bir kul olarak can vermeliyim.
Kibirden ve kendini beğenmeden sakınmalıyım; zira İblisi şeytan yapan bunlardı.
Cimri, gıybetçi, dedikoducu ve alaycı kimselerden olmamalıyım.Allah’ın sevgisini kazanmam önemli.
Dünya bir tarla ne ekersem ahirette onu biçeceğim.Bu yüzden düşünerek hareket etmeliyim.
Cennet için bahşedilen onca güzellik varken cehennemliklerden olmamalıyım.Allah’a sığınırım.

‘’…Ey Rabbimiz üzerimize sabır yağdır ve Müslüman olarak bizim canımızı al.’’
A’râf /126